Fertiliteit en vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen: uitleg en oplossingen

"Waarom kan ik geen kind krijgen?" Dat is de vraag die door één op zes koppels wordt gesteld, volgens de WHO. Je bent dus niet de enige die met dat uitputtende gepieker worstelt. Laten we stap voor stap verder gaan.

Begrijpen en hulp vragen zijn essentieel om je droom waar te maken. Bij KidsLife doen we ons best om de grote vragen over vrouwelijke vruchtbaarheid op een eenvoudige manier te beantwoorden. En hebben we zelfs een samenvatting van mogelijke oplossingen voor je klaarstaan.

Wat kan de vruchtbaarheid bij vrouwen belemmeren?

Meerdere fysieke redenen kunnen tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. De belangrijkste factoren van vrouwelijke onvruchtbaarheid zijn:

  • Leeftijd

Het is geen geheim dat vruchtbaarheid aan leeftijd is gekoppeld. Vooral na hun 35e raken vrouwen moeilijker zwanger omdat de eicellen minder talrijk en minder fit zijn.

  • Hormonale problemen

Hormonen laten de menstruatiecyclus (de regels) optimaal verlopen. Een storing in de hormoonproductie kan de ovulatie saboteren.

  • Endometriose

Dit is een orgaangerelateerde misvorming, een soort "weefsel" vergelijkbaar met het slijmvlies van de baarmoeder, dat zich buiten de baarmoeder ontwikkelt. Het belet dat de voortplantingsorganen normaal functioneren.

  • Lichaamsvorm (anatomische factoren)

Vertoont je baarmoeder afwijkingen (anomalie in de baarmoederholte of andere afwijking) of structurele problemen, dan kan dat de conceptie verhinderen of het risico op een miskraam verhogen.

  • Ovariële aandoeningen

Een complexe werking van de eierstokken, zoals het polcystueus ovarium syndroom (PCOS) kan belemmeren dat de eicellen op een correcte manier aangemaakt worden.

Ziezo, dat waren de belangrijkste fysieke factoren die onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Ze beletten of vertragen de correcte werking van het lichaam. Ook andere psychologische, omgevingsgebonden en sociale problemen kunnen de kansen op een baby doen afnemen.
 

factoren die de vruchtbaarheid beinvloeden in een bloem

12 maanden - dat is de tijd die een koppel zichzelf doorgaans gunt vόόr ze zich zorgen maken om hun vruchtbaarheid.

Moet je een ovulatietest kopen?

Moet je een ovulatietest kopen?

Met deze tests, te koop in de apotheek, verhoog je je kansen (in combinatie met geregelde betrekkingen met je partner). Ze vertellen je duidelijk wanneer je vruchtbaar bent (duidelijker dan door de temperatuur te volgen of het slijm te inspecteren). 

Je hebt meerdere ovulatietests gedaan en geen enkele is positief? Geen paniek. Maak een afspraak met je gynaecoloog om de juiste diagnose te stellen en de juiste medische maatregelen te nemen.

Wat zijn de manieren om de vruchtbaarheid te meten?

Om de oorzaak van een vruchtbaarheidsprobleem te vinden, bestaan er verschillende methoden en tests:

  • Hormonale tests zijn daarvoor gebruikelijk. Ze beoordelen of je voldoende hormonen hebt om de werking van de eierstokken te activeren.
  • Met bekkenechografie kun je de vorm en gezondheid van je baarmoeder inspecteren.

Ook bij de man wordt er eventueel naar de oorzaak van het probleem gezocht. Het spermogram is een eenvoudig procedé om de kwaliteit van het sperma te beoordelen. Het analyseert de kwaliteit van het sperma om erachter te komen of het een eicel met succes kan bevruchten. Het meet de spermaproductie (concentratie, mobiliteit en vorm).

40 jaar – de meeste vrouwen denken dat ze vanaf die leeftijd minder vruchtbaar zijn. Het aantal en de kwaliteit van de eicellen neemt echter al af vanaf de leeftijd van 35 jaar.

Zijn er oplossingen voor vrouwelijke onvruchtbaarheid?

Er zijn verschillende behandelingen en medische procedures voor onvruchtbaarheid; Alles hangt natuurlijk af van het probleem.

Je gynaecoloog of arts schrijft hormoontherapie voor. Ze stimuleren de productie van eicellen.

IVF is een steeds beter beheerste voortplantingsmethode. Je eicellen worden in het laboratorium geoogst en bevrucht. Vervolgens worden de embryo's in je baarmoeder geplaatst. IVF wordt vaak gebruikt voor de behandeling van ovulatiestoornissen, eileiderafwijkingen en endometriose.

Het voorbehandelde sperma wordt tijdens je eisprong in je baarmoeder ingebracht om de kansen op bevruchting te doen toenemen.

Een operatie kan je helpen bij het corrigeren van anatomische problemen. Deze problemen kunnen voortkomen uit verstopping van de eileiders (waar de eicellen neerdalen), baarmoedertumoren of bekkenverklevingen.

Voor vrouwen van wie de eigen eicellen niet kunnen worden gebruikt, kan eiceldonatie een optie zijn. Spermadonatie kan een hulp zijn bij koppels waarvan de man problemen heeft en sperma van ontoereikende kwaliteit produceert.

In België is het mogelijk om in bepaalde klinieken, en onder bepaalde strikte voorwaarden, een beroep te doen op het draagmoederschap met een draagmoeder. Er is echter nog steeds geen wettelijk kader voor dit onderwerp.

Spreekt geen van deze oplossingen je aan? Waarom niet adopteren? Het is een andere optie voor koppels die geen kinderen kunnen krijgen of geen vruchtbaarheidsbehandeling wensen. Ook op die manier sticht je een gezin, gewoon niet op de biologische manier. Je hebt bovendien ook recht op kinderbijslag, naast een adoptiepremie.

naar meer info's over Startbedrag adoptie

Wie kan ik om hulp vragen?

Medische hulp

Vele ziekenhuizen en klinieken in België beschikken over afdelingen die in vruchtbaarheid en MBV (medisch begeleide voortplanting) gespecialiseerd zijn. Je kunt er terecht voor consultaties, diagnoses en behandelingen om je te helpen een kind te verwekken.

naar het overzicht van vruchtbaarheidscentra

Psychologische ondersteuning

Relatie onder druk? Je vindt ook psychologische hulp om met stress en emoties te leren omgaan. In vruchtbaarheid gespecialiseerde psychologen en therapeuten helpen je gecompliceerde momenten te overwinnen.

Er zijn ook praatgroepen gekoppeld aan vruchtbaarheidscentra of onafhankelijke groepen.

Financiële steun

Een vruchtbaarheidsbehandeling heeft natuurlijk een prijs. Bepaalde ziekenfondsen betalen gelukkig een deel van de kosten terug.

naar meer info over terugbetalingen

Als de kosten te hoog zijn, praat dan met de mensen uit je entourage. In sommige landen bestaan er kredietoplossingen om de kosten rond vruchtbaarheid te dekken.

naar meer informatie over behandelingskosten

Hopelijk begrijp je nu dat vruchtbaarheidsproblemen sterk uiteenlopen en dat er oplossingen bestaan. Vergeet niet: je bent niet de enige! Geef jezelf de tijd, wees niet te streng voor jezelf... dat zijn ongetwijfeld de beste ingrediënten om deze periode vol goeie moed en hoop door te komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek "betaalbaar geluk".

Kinderen krijgen kost geld!

Met onze verse adviezen direct in je inbox beheer je het gezinsbudget en bied je kinderen op een betaalbare manier geluk.

om je in te schrijven, klik hier!

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info