Van autostoel tot tetradoek: de complete babyuitzet lijst

Als toekomstige mama of papa wil je je kleine baby’tje natuurlijk omringen met de beste zorg. En daar horen heel wat spulletjes bij – van tetradoeken tot een babybedje, van een autostoel tot een babyfoon. De lijst lijkt wel eindeloos … Maar wat heb je nu écht nodig? In dit artikel overlopen we alle must-haves voor de babyuitzet.

We verdelen de babyuitzet in drie categorieën: slaap, verzorging en veiligheid. Bij elke categorie horen een aantal onmisbare spullen. Klinkt duur? Geen nood, want aan het einde van het artikel volgen enkele tips om je babyuitzet betaalbaar te houden. 

1. Slaap

1. Slaap

Een goede nachtrust is belangrijk voor baby én ouders. Deze spullen zijn onmisbaar in en rond de babykamer. 

Inrichting slaapkamer 

Ga voor zachte pasteltinten (lichtroze, babyblauw, muntgroen, lavendel, …) of neutrale kleuren (crème, beige, grijs, taupe, …). Die zijn goed te combineren en creëren een ontspannen en serene sfeer in de kamer. De ideale omgeving dus voor je baby’tje om tot rust te komen. 

Zorg voor voldoende ventilatie op de kamer en voorzie gordijnen of jaloezieën om de ruimte volledig te verduisteren

Wieg of babybedje 

Zoek een wieg of ledikant met de vermelding EN1130. Dan voldoet het aan de Europese veiligheidsnormen. Enkele zaken om op te letten bij de aankoop: 

  • het materiaal is onbeschadigd 
  • de gebruikte verf is gif- en loodvrij 
  • scherpe hoeken en punten zijn afgerond of bedekt 
  • de binnenlengte is maximaal 90 centimeter lang; de binnenhoogte bedraagt minstens 20 centimeter, gerekend vanaf de bovenzijde van de matras tot de bovenrand van de wieg 
  • gleuven en openingen zijn tussen 1,2 en 2,5 centimeter groot of kleiner dan 0,5 centimeter; de afstand tussen de latten van de lattenbodem bedraagt maximaal 2,5 centimeter 
  • een sluier of hemel mag nooit de luchtcirculatie belemmeren 

Matras en slaapzak 

Voor de aankoop van een matras conform de Europese veiligheidsregels zoek je naar de markering EN16890. Kies een matras die stevig genoeg is, zodat je baby’tje er niet in kan wegzakken. Een te dunne matras kan dan weer makkelijk vervormen, omklappen of verschuiven waardoor je kind gekneld kan raken.  

Een slaapzak (koop er bij voorkeur twee) in de juiste maat en met armsgaten helpt voorkomen dat je baby in een onveilige buikligging rolt tijdens de slaap (een dekbed of donsdeken is té warm voor kinderen jonger dan 1 jaar). Let erop dat de ritssluiting van boven naar onder dicht gaat, zodat de sluiting ter hoogte van de onderbeentjes zit. Dit voorkomt dat je baby de rits openmaakt.  

Een hoofdkussen is uit den boze vanwege de verhoogde kans op verstikking.  

Een draagdoek 

Een draagdoek stimuleert de aanmaak van oxytocine (het ‘knuffelhormoon’ in de volksmond), wat de slaap bevordert en de spijsvertering helpt. Bovendien ligt je kleintje lekker dicht bij je, wat een veilig en geborgen gevoel geeft. En héy, jij hebt even de handen vrij om iets anders te doen … 

Babyfoon en muziek 

Kies een model met voldoende bereik zodat je ook in de tuin of op verplaatsing je babyfoon kan gebruiken. Een analoog toestel gaat tot ongeveer 250 meter, een digitaal tot 350 meter. Ook heel populair zijn babyfoons met een scherm, extra handig om je baby’tje goed in het oog te houden (en natuurlijk om uren naar dat schattige slapende snoetje te staren). 

Sommige baby’s vallen makkelijker in slaap als er wat zachte muziek of witte ruis op de achtergrond speelt. In dat geval kan je eventueel een bluetooth luidspreker voorzien op de kamer. 

Mobiel 

Een mobieltje helpt je baby rust te vinden. Hang het voor de veiligheid buiten het bereik van het kind. Je vindt talloze modellen in babyspeciaalzaken, maar waarom er niet zelf eentje maken? Ideeën genoeg! 

Zacht speelgoed 

Speelgoed stimuleert de ontwikkeling. Zacht speelgoed is ideaal voor baby’tjes: een bollensnoer met basiskleuren (rood, blauw, geel en groen), een kleurrijk mobiel (zie hierboven) of een speeltapijt. Koop twee exemplaren van elks zodat je ook speelgoed kan meegeven naar de kinderopvang. 

Fopspenen 

Een fopspeen kan helpen om je baby’tje rustig in slaap te laten vallen. Er zijn echter voor- en nadelen. Merk je dat je baby’tje of peuter duimt om in slaap te vallen? Dan is een fopspeen aangewezen. Duimzuigen beïnvloedt het gebit namelijk harder. Bovendien is fopspeenzuigen makkelijker af te leren.

2. Verzorging

Wat heb je nodig om je baby te wassen en te verzorgen?  

  • een badje of bademmer (ook de wastafel in de keuken kan dienstdoen). Tip: ga regelmatig samen met je kleintje in bad. Dit zijn ongelofelijke momenten waar jullie ongetwijfeld erg van zullen genieten.  
  • een zachte, pH-neutrale alles-in-een wasgel (zeep droogt de huid uit) 
  • bescherming tegen de zon op warme dagen (petje, mutsje, zonnecrème, …) 
  • meerdere laagjes kleding, 2 mutsjes, kleine handschoenen en slofjes (baby's kunnen snel onderkoeld geraken) 
  • (uitwasbare) luiers 
  • een commode met hoge randen, verschoonset, reinigingsdoekjes (bijvoorbeeld waterwipes) en veel tetradoeken 
  • een EHBO-kit  
3. Veiligheid

3. Veiligheid

De veiligheid van je kleintje is prioriteit nummer één. Hieronder lijsten we de belangrijkste zaken op om aan te denken: 

  • een autostoeltje dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen (ECE/R44 of i-Size). Vergeet het stoeltje niet in de auto te plaatsen vóór de bevalling! Lees voor een correcte en veilige installatie altijd de handleiding van de producent.  
  • een relaxstoel  
  • een kinderstoel 

Budgettip voor mama en papa

Laat je niet afschrikken door de lengte van de lijst. Wil je de prijs wat drukken? Ga eens kijken op tweedehandssites of klop aan bij familie en vrienden met kinderen. Zij hebben vast nog heel wat spullen in huis.  

Loop ook eens langs in de babytheek in je buurt. Daar kun je voor een prijsje spullen huren. En uiteraard staat het je vrij om op het geboortekaartje een pamperrekening of geboortelijst te vermelden met de volledige babyuitzet.

meer informatie over geboortelijst bij Orchestra

Het Startbedrag: een financieel duwtje in de rug

Voor alle andere kosten kun je rekenen op het Startbedrag. Je ontvangt het vanaf twee maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum. 

Vraag je Startbedrag aan

Betaalbaar geluk: handige tips van KidsLife

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Zakgeld: wanneer en hoeveel?

Wat is het ideale bedrag per leeftijd? Hoe leer je je kind omgaan met de waarde van geld? Hier vind je enkele tips die jou helpen om weloverwogen beslissingen te nemen.
naar meer info
Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Kinderen en technologie: het juiste evenwicht vinden!

Hoe de schermtijd bepalen? Hoe kunnen we vermijden dat de blootstelling aan technologie niet schadelijk is voor onze kinderen ? KidsLife heeft een aantal regels en tips.
naar meer info
Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Zich vestigen in België: welke administratieve stappen?

Je bent ongetwijfeld op zoek naar een snelle gids om jouw aankomst in België efficiënt te organiseren. Wij hebben een lijst van alle administratieve procedures opgesteld. En als bonus enkele tips om jouw vestiging op het Belgische grondgebied te vergemakkelijken. Volg ons! 
naar meer info