Diploma op zak of de studies beëindigd? Het is de start van een nieuw hoofdstuk!

Nu je de schoolbanken verlaat, start er een nieuw hoofdstuk in je leven. Je zit waarschijnlijk met heel wat praktische vragen: Kan er nog recht zijn op Kinderbijslag of Groeipakket? Moet ik me als werkzoekende inschrijven? Welke administratie moet ik in orde brengen? We helpen je hier graag bij verder.


Is er nog recht op Kinderbijslag of Groeipakket?

Het einde van je studies betekent niet automatisch het einde van je kinderbijslag. Je kan onder bepaalde voorwaarden nog verder kinderbijslag of Groeipakket krijgen. 

Laatste zomervakantie

Klinkt nogal dramatisch, niet? We bedoelen uiteraard de laatste zomervakantie als student.  

Als student kan je nog verder recht hebben op Groeipakket of kinderbijslag tot en met het einde van je laatste schoolvakantie. Voor hogere studies loopt die in België tot eind september. Voor secundaire studies is dat tot eind augustus. Beëindigde je de studies in de loop van het schooljaar, dan heb je als student slechts recht op kinderbijslag tot en met de maand waarin je de studies stopte. 
 

Voorbeeld: Silke studeert op 30/06/2022 af als logopediste aan de Hogeschool van Gent. Zij kan nog tot en met 30 september recht hebben op kinderbijslag als student. 

Voorbeeld: Thomas besluit na enkele maanden dat zijn gekozen studies niet echt zijn ding zijn. Hij schrijft zich op 12 november 2022 uit als student. Nog tot 30 november 2022  kunnen we Thomas als student beschouwen. 

En wat na de studies?

Ook na het beëindigen van de studies kan er nog recht zijn op kinderbijslag of Groeipakket: 

  • In Vlaanderen voor een beperkte periode van 12 maanden als schoolverlater

  • In Wallonië en Brussel voor een periode van 1 jaar bij inschrijving als werkzoekende bij Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië

Opgelet: Tot en met de leeftijd van 18 jaar is er zonder voorwaarden recht op kinderbijslag of Groeipakket. In Wallonië is er in sommige gevallen zelfs een automatisch recht op kinderbijslag tot de leeftijd van 21 jaar. Daarna kan er nog tot de leeftijd van 25 jaar recht zijn onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden voor studenten per regio lees je hier. De voorwaarden voor schoolverlaters en werkzoekenden kan je hier terugvinden. 


De situatie van jouw student of werkzoekende doorgeven aan KidsLife? Dat kan via My KidsLife.

Ga naar My KidsLife


Starten met werken

Meteen werk gevonden na je studies? Prachtig! Opgelet, dit kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je recht op kinderbijslag of Groeipakket wordt stopgezet.

Werken als jobstudent tijdens de zomervakantie

In Vlaanderen is het geen probleem om als jobstudent te werken tijdens de laatste zomervakantie. Je behoudt dan je recht op kinderbijslag. In Brussel en Wallonië zijn de voorwaarden anders. Hier kan je alle details terugvinden.

Werken als schoolverlater of als werkzoekende na de studies

Er is een maximaal aantal uren dat je mag werken om het recht op kinderbijslag te behouden. In Vlaanderen mag je bijvoorbeeld maximaal 80u als werknemer per maand werken. In Brussel mag er niet meer dan 240u per kwartaal gewerkt worden en in Wallonië hangt het recht op kinderbijslag af van je inkomsten. De uitgebreide voorwaarden per regio vind je hier.


Hoe zit het met mijn verlof als afgestudeerde?

In het eerste jaar van de tewerkstelling heb je nog geen vakantiedagen kunnen opbouwen. Betekent dit dan dat er geen recht is op vakantie? Toch wel!

  • Als je bij de overheid aan de slag gaat, krijg je wel onmiddellijk een aantal vakantiedagen.
  • Werk je niet bij de overheid en ben je jonger dan 25? Dan kan je 4 weken jeugdvakantie aanvragen. In dit geval bezorg je na de eerst opgenomen week van jouw jeugdvakantie het formulier “C103-jeugdvakantie werknemer” aan jouw uitbetalingsinstelling (de hulpkas of de vakbond).
  • Ben je ouder dan 25? Dan kan je eventueel Europees verlof of de aanvullende vakantie aanvragen.

Het papierwerk als schoolverlater

Je weet dat je wat administratie in orde moet brengen na het studeren, maar wat exact? Dat vind je hier allemaal terug. Moet je je aansluiten bij de VDAB of niet?  Ziekenfondsen, hoe zit het daar mee? Moet ik nog meer weten dan dat? 




    Er zijn 4 uitbetalingsinstellingen: 

    1. Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) 
    2. Algemeen centrale der liberale vakbonden van België (ACLVB) 
    3. Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV)  
    4. De Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW)

    Als je niet aangesloten bent bij een vakbond, zal jouw uitbetalingsinstelling automatisch de Hulpkas voor werkloosheidsuitkering zijn.

    Begin je met werken nu je studies zijn afgerond? Dan moet je je soms toch nog inschrijven bij een tewerkstellingsdienst. Dit is nodig in volgende situaties: 

    • Je hebt een contract getekend bij een werkgever, maar je begint nog niet meteen met werken 
    • Ga je deeltijds werken? Schrijf je dan in als deeltijds werkzoekende.  

    Begin je met voltijds- of uitzendwerk de dag nadat je je studie beëindigde? Dan moet je je niet aanmelden bij een tewerkstellingsdienst. Tenzij je natuurlijk op zoek bent naar een andere job. Bekijk alle informatie over jouw beroepsinschakelingstijd op de website van VDAB


    Sluit je aan bij een ziekenfonds!

    Een mutualiteit of ziekenfonds biedt diensten en voordelen aan om je te helpen gezond te blijven of om je te steunen indien je gezondheid je in de steek laat. Ze zorgen voor de tussenkomst voor medische zorg bij ziekte of ongeval en ze geven je mogelijks een uitkering als je niet meer kan werken. 

    Wanneer is het juiste moment om me bij een mutualiteit aan te sluiten?

    • Na je 25ste verjaardag
    • Bij de start van je nieuwe job of wanneer je beroepsinschakelingstijd bij de VDAB voorbij is, dan is het tijd om je in te schrijven bij een mutualiteit of gezondsheidsfonds (ziekenfonds).

    In België kan je kiezen tussen 5 verschillende mutualiteiten, waaronder bijvoorbeeld de CM.


    Werken als Schoolverlater

    Werken als jobstudent tijdens de zomervakantie

    In Vlaanderen is het geen probleem om als jobstudent te werken tijdens de laatste zomervakantie. Je behoudt dan je recht op kinderbijslag. In Brussel en Wallonië zijn de voorwaarden anders. Hier kan je alle details terugvinden.


    Meerderjarige kinderen ten laste

    Het ‘ten laste zijn’ heeft niets te maken met de Kinderbijslag en Groeipakket.

    Als je een of meer personen ten laste hebt, heb je recht op een belastingvoordeel. Dat betekent dat een groter deel van jouw inkomen niet belast gaat worden.

    Alle informatie over het ‘ten laste zijn’ kan je terugvinden op de website van Belgische overheid.


    25 jaar worden: afscheid van je Kinderbijslagfonds

    Helaas vervalt het recht op Kinderbijslag en Groeipakket bij het bereiken van de leeftijd van 25 jaar. Dus ook als je nog verder studeert na je 25ste of nog geen werk hebt, kunnen wij geen betaling meer uitvoeren.

    Het is geen vaarwel, want we hopen dat je zelf ooit voor KidsLife kiest bij gezinsuitbreiding


    Wil je graag berekenen hoeveel Kinderbijslag je ontvangt in een bepaalde situatie? Dat kan makkelijk online. 

    Gebruik de simulatietool